Алергия и непоносимост?

Алергия и непоносимост. Каква е разликата?

Какво трябва да знаете

Непоносимостта се поражда, когато тялото Ви започне да проявява отрицателна реакция, веднъж изложено към определени вещества (храна, предмети, околна среда, т.н).

Подозирате непоносимост?

Непоносимостта е неспособността на организма да усвоява правилно даден продукт, независимо дали този фактор произлиза от храната, която консумираме или идва от околната среда. Нетолерантността може да възникне поради редица причини, като най-честите са две:

  • На организма му липсват необходимите храносмилателни ензими за определената храна и следователно не може да усвои правилно или ефективно да поеме нужните вещества от него. Чувствителност в резултат на прекомерна консумация.
  • Много симптоми са резултат от свръхчувствителност към определен предмет и излагайки тялото ни в среда с тях, повишава проявите на нетолерантност.

Алергия и нетолерантност. Каква е разликата?

В повечето случаи алергиите са главно наследствени, по рождение и са за цял живот. От друга страна, непоносимостта се променя в зависимост от диетата и начина на живот. С нашите тестове, ние можем да Ви помогнем да намалите или дори напълно да премахнете някои Ваши непоносимости.

Откриване на алергии

Алергените се откриват чрез измерване на броя на имуноглобулините в кръвта, които са специфични кръвни клетки, помагащи в борбата с алергиите. Ако имате алергия към определена храна, продукт или предмет – то тялото Ви ще започне да реагира в момента, в който влезе в контакт с него.

Честите алергични реакции могат да включват локализирано подуване (т.е. на гърлото или езика), обрив или затруднено дишане. Фъстъците, мидите, яйцата и соята са сред едни от най-често срещаните алергени. Симптомите се появяват постепенно; обикновено от 30 минути до 48 часа. Те могат да включват главоболие, подуване на корема, локализиран сърбеж или кожни раздразнения.

Разпознаване на алергии

Най-често срещаният метод за разпознаване на алергии е чрез кръвен тест. Алергиите провокират незабавна защитна реакция към чуждото вещество, което е навлязло в тялото чрез храната или вдишване. Това може да доведе до затруднено дишане, подуване, треска и в още по-сериозни случаи на анафилактичен шок.

Чувствителността към храните се измерва в различни степени и категории, но всички те могат да включват симптоми на главоболие, гадене и дори припадък. Възможно е някой реакции да възникнат часове или дори дни след приемането на дадения алерген. Степента и тежестта на симптомите варират в зависимост от генетично устроения организъм на всеки един човек. Чувствителността към някои храни обикновено се лекува с пробиотици или чрез цялостно премахване/избягване на алергена от ежедневния хранителен режим.

Ако желаете да закупите някои от нашите тестове, можете да посетите Началната ни страница. За отзиви от наши клиенти, можете да посетите и нашата Facebook страница!

Изследване и анализиране на 800 елемента

Постоянно се стремим да подобряваме и развиваме нашите изследвания, сега вече възможно благодарение на развитите технологии, предоставящи висококачествени резултати.

Меню