Колко опасни могат да бъдат витамините?

Това е въпрос, който много хора, приемащи витамини, по една или друга причина не си задават. Въпреки че в обществото се е наложило мнението, че витамините не могат да ни навредят, се оказва, че има редица специфики, които остават извън светлината на прожекторите, но пък могат да бъдат опасни за здравето ни.

Разбира се, не бива да подлагаме на съмнение жизненоважната функция на витамините, които най-общо се грижат за правилното функциониране на нашия организъм. Но тяхната ефективност се крие в регулирания прием и съобразените с нуждите на тялото дози.

Витамините се делят на два вида – мастноразтворими (А, D, E и K) и водоразтворими (C, фолиева киселина и витамин B-комплекс). Първите се набавят в организма посредством храни, богати на мазнини, млечни продукти, риба и др. Когато тялото има нужда от тях, то ги складира. Вторите пък се срещат в плодовете и зеленчуците. Смята се, че ако не е установен дефицит на определен витамин, е препоръчително неговото редовно набавяне да е само посредством натурални източници или иначе казано: храна. Ако обърнем поглед към добре познатата статистика обаче се оказва, че годишно милиарди левове по света се дават за витамини под формата на различни хранителни добавки и почти всеки трети човек ги приема с цел да си осигури по-добро здраве. Употребата на витамините се засилва особено много през зимните месеци, когато дори здрави хора приемат определени количества като превантивна мярка срещу евентуална настинка/грип.

Ползите от витамините често се афишират пред обществото и повечето хора са добре запознати с тях. Витамините се определят като своеобразна “храна” за имунитета, която осигурява допълнителна енергия на организма, когато това е нужно. Те най-често се свързват с жизнения външен вид на кожата и косата, със своята роля за възстановяване тъканите, както и с подпомагащата си функция при работата на мозъка и нервната система. И тук идва логичният въпрос – усещате ли всички тези ефекти, когато приемате витамини? Сред много хора се оказва, че се наблюдава илюзорно благотворно действие на витамините, което е само в главата на приемащия ги.

Но какво всъщност правят те? Има ли статистики, за които не знаете?

Хипервитаминозата или свръх доза витамини – възможно ли е това?

90-те години на XX век в САЩ и в много други страни е наблюдаван истински бум в употребата на витамини. Приемът им е надхвърлял препоръчителната норма от 10 до почти 100 пъти, като хората са ги използвали срещу какво ли не – от простудата през затлъстяването, сърдечно-съдови и кожни заболявания, до пародонтоза и дори рак. Това насочва вниманието на специалистите именно в посока на възможните странични ефекти. В резултат на тези изследвания научихме две важни неща – че универсална формула “за здраве” за всички хора няма, като и че взаимодействието на различни по вид витамини крие сериозни опасности за тялото.

Приемът на витамини трябва да е съобразен с редица фактори, които са строго индивидуални. В противен случай рискувате да предозирате. А до какво може да доведе това?

  • Доклад на специалисти от Харвардския университет сигнализира за опасностите, които високите количества на витамин А крият. Той може да увреди костите и да доведе до образуване на тромби и прекалено стимулиране на имунната система;
  • Ако пък прекалите с витамин B, е възможно да си причините алергични реакции, нервни разстройства, депресии, изтръпване на крайниците. При свръх големи дози се стига и до увреждане функцията на черния дроб и сърцето, както и епилептични припадъци;
  • Повишеният прием на витамин D може да доведе до нарушения в стомашно-чревния тракт, често уриниране, формиране на камъни в бъбреците и понякога дори бъбречна недостатъчност. При прекомерната му употреба в немалко случаи се стига до обща слабост, главоболие, умора и др.;
  • Ако в тялото постъпва повече от препоръчителната доза витамин К, това може да доведе до разтваряне на червените кръвни клетки, в резултат на което се освобождава пигмент, който прави кожата жълтеникава на цвят. Повишеното количество на този витамин в тялото е предпоставка също и за мозъчни увреждания.

Но как да разберете от какво има нужда вашето тяло? Често липсата или пренасищането на даден витамин в организма е безсимптомно. В помощ на вашето здраве идва екипът на Healthytest, който ще ви помогне да избегнете нежеланите ефекти от витамините. Вие ще получите подробен анализ на липсващите във вашето тяло витамини. Това е най-добрият начин да прецените точно от какво имате нужда и какви са правилните дози за постигане на максимални резултати.

Но това не е всичко – изследването ще ви насочи към препоръчителните за вашето тяло храни, както и тези, които трябва да избягвате. Това ви дава възможност лесно да изготвите дневното си меню, съобразно приема на витамини, който ви е нужен, както и с оглед веществата, които е препоръчително да не консумирате.

Доверете се на Healthytest и тялото ви ще ви бъде благодарно!

Виж промоционалните ни цени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню